Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ciągle miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. Dodać mąki, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec w temperaturze 150stopni przez 25min.
Masa budyniowa: sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować.Pół szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając aby nie powstały grudki. Gotować aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysta masę, dalej miksując dodawać stopniowo budyń.
3. Na biszkopt wyłożyć masę budyniowa i wstawić do lodówki.
4. Cytrynowa pianka: galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dalej miksując dodać tężejącą galaretke. Wyłożyć na masę budyniowa.
5. Na wierz ciasta ułożyć herbatniki.
6. Lukier: sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać tyle cukru aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować. Lukrem posmarować herbatniki.
7.Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Smacznego!
Porady
Jedyna wada tego ciasta- za szybko znika!!;)
1 szklanka to 250ml
Komentarze