Cytrynowy kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku do małego garnuszka wsypujemy małe marchewki, zalewamy wodą i czekamy aż się rozmrożą. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Mięso przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
2.Ziemniaki obieramy, gotujemy w całości w garnku na małym ogniu z odrobiną soli. Obieramy zieloną fasolkę, myjemy, nalewamy wody do garnka, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na gaz. Przyszykowane wcześniej marcheweczki wstawiamy na gaz.
3.Sos - Cytrynę sparzamy, odstawiamy na kilka minut. Potem wyjmujemy. Skórkę z cytryny zetrzeć, wycisnąć sok z połówki. Do śmietany dodać żółtko. W międzyczasie rozrobić kostkę rosołową w 3/4 szklanki wody i zagotować. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać bulion, śmietanę z żółtkiem, skórkę cytryny, zagotować, następnie dodać sok z cytryny. Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem i kilkoma kroplami magi.
4.Ugotowane ziemniaki kroimy nożem do karbowania warzyw i kładziemy na papierze do pieczenia na przygotowanej blasze. ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni. Z lodówki wyjmujemy filety, by doszły do temperatury pokojowej. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody. Ugotowaną marchewkę odcedzamy z wody, dodajemy łyżkę masła i szczyptę soli, delikatnie mieszamy.
5.Przyszykowujemy sałatkę. Podrzeć kilka liści sałaty lodowej, dodać pokrojonego pomidora, ogórki oraz cebulę. Dodać przygotowany sos włoski. Odstawić sałatkę do lodówki.
6.Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek, czekamy, by się zeszklił. W międzyczasie szykujemy filety, które obtaczamy w rozmieszanych ziołach prowansalskich i rozmarynie. Filety podsmażamy na oliwie, by nabrały złocistego kolorytu. Następnie zdejmujemy z patelni i kroimy w paski. Mięso powinno być w środku białe i soczyste. Do pozostałej oliwie po kurczaku dodajemy łyżkę octu winnego, wyjmujemy pozostałości po ziołach i czosnek. Oliwę dodajemy do sosu cytrynowego, który ponownie zagrzewamy. Można ponownie doprawić, wg. gustu i dodać pociętą pietruszkę lub koperek.
Tak przygotowane danie podawać na dużych talerzach.
Komentarze