Bardzo prosty i smaczny placuszek dla naszych pociech, ale nie tylko. Pomysł na niego podsunęła mi moja córeczka.
Składniki:
Składniki: (na blaszkę 24cm x 28 cm)
biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki cukru ( ja dałam ksylitol fiński),
4-5 łyżek mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
masa jogurtowo galaretkowa:
400g jogurtu naturalnego,
3 galaretki cytrynowe,
ok 400 ml gorącej wody,
oraz 4-5 bananów, sok z ½ cytryny,
starta czekolada mleczna i biła,
olej do posmarowania blachy,
Cytrynowy jogurtowiec z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
Banany kroimy na pół wzdłuż i polać sokiem z cytryny.
masa jogurtowo galaretkowa:
Galaretki dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Przestudzone galaretki dokładnie miksujemy na gładka masę razem z z jogurtem, odstawiamy na chwile aby zaczęła tężeć.
Gdy masa zacznie tężeć wylewamy odrobinę, smarujemy cały biszkopt, kładziemy banany i zalewamy resztą masy jogurtowej, posypujemy startą na tarce na grubych oczkach czekoladą, odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Komentarze