Cytrynowy jogurtowiec z bananami

5 (186 ocen)

Bardzo prosty i smaczny placuszek dla naszych pociech, ale nie tylko. Pomysł na niego podsunęła mi moja córeczka.

Składniki:

  • Składniki: (na blaszkę 24cm x 28 cm)
    biszkopt:
    4 jajka,
    4 łyżki cukru ( ja dałam ksylitol fiński),
    4-5 łyżek mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    masa jogurtowo galaretkowa:
    400g jogurtu naturalnego,
    3 galaretki cytrynowe,
    ok 400 ml gorącej wody,
    oraz 4-5 bananów, sok z ½ cytryny,
    starta czekolada mleczna i biła,
    olej do posmarowania blachy,
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Napoje

Cytrynowy jogurtowiec z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    Banany kroimy na pół wzdłuż i polać sokiem z cytryny.
    masa jogurtowo galaretkowa:
    Galaretki dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Przestudzone galaretki dokładnie miksujemy na gładka masę razem z z jogurtem, odstawiamy na chwile aby zaczęła tężeć.
    Gdy masa zacznie tężeć wylewamy odrobinę, smarujemy cały biszkopt, kładziemy banany i zalewamy resztą masy jogurtowej, posypujemy startą na tarce na grubych oczkach czekoladą, odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować