Co roku na świątecznym stole gości u nas sernik. Ponieważ tradycyjna wersja tego ciasta już nieco znudziła się nam, upiekłam sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pierniczków. Polecam!!!
Składniki:
KRUSZONKA:
-3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g margaryny
MASA SEROWA:
-1 kg twarogu
-3/4 szklanki cukru pudru
-skórka otarta z 1 cytryny
-sok z 1 cytryny
-2 żółtka
-6 białek
-2 budynie śmietankowe
DODATKOWO:
-40 dag pierników alpejskich
-cukier puder do posypania
-powidła śliwkowe
Cytrynowy sernik z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Składniki kruszonki zagniatamy, odstawiamy do lodówki .
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ucieramy żółtka z cukrem waniliowym, dodajemy twaróg, skórkę i sok z cytryny, cukier puder i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy budynie i stopniowo dodajemy ubite białka. Mieszamy.
Tortownicę o średnicy cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy połową kruszonki, następnie smarujemy powidłami. Układamy pierniki i zalewamy masą serową. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 1,5 h.
Komentarze