Czosnkowa zupa z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówki pozbawić osłonek i pokroić w grube plastry. W garnku rozgrzać olej - podsmażyć na nim parówki (lekko zrumienić).
2.Czosnek bardzo drobno posiekać, chwilę smażyć na rozpuszczonym maśle. Następnie wlać bulion i mleko, dodać majeranek i pieprz ziołowy - całość zagotować.
3.Śmietanę, wodę i mąkę dokładnie ze sobą wymieszać, następnie zawiesinę wlać do gotującej się zupy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować. Doprawić przyprawą uniwersalną / solą, czarnym pieprzem i ewentualnie cukrem.
4.Do gorącej zupy włożyć zrumienione parówki.
Zupę podawać z pieczywem. Nadaje się jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację.
Komentarze