Czapeczki mikołaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wykonanie:
Wodę i kakao zagotuj w rondelku i odstaw do ostudzenia.
Ubij białka. W drugiej misce utrzyj żółtka z 0,25 szkl cukru. Dodaj olej, mąke, proszek do pieczenia, 0,25 szkl cukru oraz kakao. Do gotowej masy dodaj białka, delikatnie wymieszaj łyżką.
Piec na tortownicy, w temperaturze 160stopni.
Gdy ciasto się upiecze i wystygnie, wycinamy szklanką krążki z ciasta. Ja z formy tortownicy wyciełam 6 krążków, średnica szklanki 8cm. Ważne jest aby wymiar szklanki przy wycinaniu był taki sam jak przy tworzeniu czapeczek(unikniemy zbyt małych/dużych czapeczek)
2.Czapeczki z galaretki:
Wykonanie:
Mocujemy na szklankach foremki foliowe tworząc stożek, zakładamy gumki recepturki. Wkładamy do foremek foliowych mrożone truskawki (mogą lekko wystawać), zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką. Czekamy aż galaretka zastygnie i będzie gotowa.
Kiedy czapeczki będą gotowe ostrożnie ściągamy gumki recepturki, następnie odwracamy szklankę do góry dnem i delikatnie ściągamy folię z galaretki.
3.Krem:
Wykonanie:
Ubijamy śmietanę, nastepnie dodajemy cukier puder oraz serek mascaropne. Na koniec dodajemy żelatynę. Tak przygotowany krem przekładamy do torebki foliowej z naciętym narożnikiem.
Krem wykładamy na cały krążek, zakładamy czerwoną czapeczkę i dekorujemy.
Komentarze