Czapeczki Mikołaja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo efektowne, smaczne, wymagające trochę pracy-prostej pracy, jednak czego nie robi się dla małych i dużych łasuchów :]

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 jajka(rozdzielić żółtka od białek)
    -0,5 szkl cukru
    -1,5łyżki kakao
    -0,25 szkl wody
    -0,25 szkl oleju
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -0,5 szkl mąki

    Czapeczki z galaretki:
    -torebki foliowe 3 szt. Z jednej torebki o wymiarach 25x30 wychodzą dwie foremki na czapeczki (poprzez odcięcie narożników torebki)
    - gumki recepturki 6 szt.
    - 2 galaretki truskawkowe (roztwór 400ml)
    -200g mrożonych truskawek.

    Krem:
    -200ml śmietnay kremówki
    -łyżeczka cukry pudru
    -łyżeczka żelatyny (rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku)
    -mascarpone 150g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czapeczki mikołaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wykonanie:
    Wodę i kakao zagotuj w rondelku i odstaw do ostudzenia.
    Ubij białka. W drugiej misce utrzyj żółtka z 0,25 szkl cukru. Dodaj olej, mąke, proszek do pieczenia, 0,25 szkl cukru oraz kakao. Do gotowej masy dodaj białka, delikatnie wymieszaj łyżką.

    Piec na tortownicy, w temperaturze 160stopni.

    Gdy ciasto się upiecze i wystygnie, wycinamy szklanką krążki z ciasta. Ja z formy tortownicy wyciełam 6 krążków, średnica szklanki 8cm. Ważne jest aby wymiar szklanki przy wycinaniu był taki sam jak przy tworzeniu czapeczek(unikniemy zbyt małych/dużych czapeczek)
  • image-0tlj3u8 2. Czapeczki z galaretki:
    Wykonanie:
    Mocujemy na szklankach foremki foliowe tworząc stożek, zakładamy gumki recepturki. Wkładamy do foremek foliowych mrożone truskawki (mogą lekko wystawać), zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką. Czekamy aż galaretka zastygnie i będzie gotowa.

    Kiedy czapeczki będą gotowe ostrożnie ściągamy gumki recepturki, następnie odwracamy szklankę do góry dnem i delikatnie ściągamy folię z galaretki.
  • image-1iqgdor 3. Krem:
    Wykonanie:
    Ubijamy śmietanę, nastepnie dodajemy cukier puder oraz serek mascaropne. Na koniec dodajemy żelatynę. Tak przygotowany krem przekładamy do torebki foliowej z naciętym narożnikiem.

    Krem wykładamy na cały krążek, zakładamy czerwoną czapeczkę i dekorujemy.

    Czapeczki przechowujemy w lodówce.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować