Czarna Hanka

4.48 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jeśli ktoś lubi makowiec, a brakuje mu czasu na upieczenie tradycyjnej strucli, polecam to ciasto.

Składniki:

  • ● 15 dag masła
    ● 30 dag cukru pudru
    ● 6 jajek
    ● 20 dag maku
    ● 6 czubatych łyżek kaszy manny
    ● 40 dag jabłek
    ● olejek migdałowy
    ● dowolne bakalie
    ● 1 małe op. proszku do pieczenia
    ● wiórki kokosowe
    Polewa:
    ● 8 dag masła
    ● 2 łyżki zimnej wody
    ● 1 łyżka kako
    ● 1 szklanka cukru
    ● wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa

Czarna hanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czarna Hanka 1. Mak parzymy i dwukrotnie
    mielimy. Jabłka obieramy i ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
    Masło ucieramy z cukrem
    pudrem, dodając po 1 żółtku,
    a następnie po 1 łyżce maku. Do
    masy dodajemy proszek do pieczenia,
    kaszę i jabłka.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną
    pianę i dodajemy do masy makowej.
    Dodajemy olejek migdałowy,
    bakalie i delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do
    natłuszczonej tortownicy i pieczemy
    ok. 1 godz. w 180 ˚C.
  • 3. Składniki polewy mieszamy,
    zagotowujemy i studzimy. Wylewamy
    na ciasto. Dekorujemy
    wiórkami kokosowymi.

Porady

● Zamiast dwukrotnie mielić mak w maszynce do mięsa, wsypujemy go małymi porcjami do młynka do kawy i mielimy. Przed dodaniem do ciasta nie musimy go już parzyć .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować