Czarniak na szpinaku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niezwykle pyszna i "soczysta" ryba. Jedna z ulubionych. Prosto i smacznie.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
    1 łyżka masła
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki gęstej śmietany
    800 g czarniaka (po 200 g na osobę)
    5 łyżek mąki
    olej do smażenia
    sól, pieprz

Czarniak na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy na małym ogniu, aż płyn odparuje. Dodajemy śmietanę, chwilę razem dusimy (cały czas mieszamy, by nam się nie przypaliło). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Rybę dzielimy na porcje, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.

    Rybę podajemy od razu po usmażeniu z gorącym szpinakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy