2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
20 dag cukru
10 dag masła
3 łyżki kakao
pół szklanki mleka
1 łyżeczka sody
10 dag rodzynek
10 dag pokrojonych orzechów włoskich
dodatkowo:
polewa czekoladowa
masło i bułka do posmarowania formy
Czekoladowa babka z bakaliami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić ,lekko podgrzewając:cukier,masło,mleko i kakao.Przestudzić.
2.Białka ubić na sztywną pianę.Do mąki dodać sodę oczyszczoną,żółtka i roztopione masło,kakao,cukier i mleko.Dokładnie zmiksować,dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodać bakalie i wymieszać.
3.Przełożyć do formy na babkę posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Komentarze