Czekoladowe ciasto z wiśniami i z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić z masłem. Żółtka ubić z cukrem , dodać orzechy i ostudzoną czekoladę . Ubić białka i połączyć z masą z żółtek . Ciasto przelać do średniej , kwadratowej foremki i piec przez 20 minut w temperaturze 175 stopni * .
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym .
Śmietankę ubić osobno i połączyć obie masy . Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami wody , gdy napęcznieje , ogrzewać na wolnym ogniu , mieszając ostudzić.
Dodać do masy śmietankowej . Na upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć wiśnie , a na to masę śmietankową.
Wierzch posypać startymi orzechami lub gorzką czekoladą,włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Komentarze