Czekoladowe ciasto z bobem

4.49 (180 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To pyszne i wilgotne ciasto. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie parę chwil. W letnie dni doda nam dużo zdrowej energii.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - maki pszennej: 160 gramów
    - pół łyżeczki sody oczyszczonej: 1 łyżeczka
    - cukru trzcinowego: 110 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - zimnego mleka: 50 gramów
    - miękkiego masła: 70 gramów
    - słodzonego kakao (dla dzieci): 50 gramów
    - bobu: 230 gramów
    - ekstraktu z wanilii: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe ciasto z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki włóż ugotowany i wyłuskany bób.
    Teraz potrzebujesz dobrego blendera - papka musi być gładka.
    Rozgnieć cały bób i odłóż.
  • 2. Do miski wkładamy przesianą mąkę, sodę, cukier, kakao.
    W drugiej rozbełtujemy jajko, dodajemy ekstrakt, mleko, masło i wcześniej przygotowany bób.
    Łączymy składniki obu misek- możesz to zrobić nawet widelcem .
    Składniki muszą się tylko połączyć- nie musi to być idealnie głaciutka masa, jaką zrobi mikser.
    Wykładamy małą keksówkę o wymiarach 25x7 cm papierem do pieczenia i przekładamy do niej surowe ciasto.
  • 3. Pieczemy ok. 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( do tzw. "suchego patyczka").
    Studzimy na kratce. Zajadamy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
    Ciasto jest przyjemnie wilgotne.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować