Czekoladowe ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekać czekoladę.
2.Margarynę ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier waniliowny i ucierać kolejne 2-3 minuty. Następnie wbić jajko i dokładnie wymieszać.
3.Do powstałej masy dodać przygotowaną mąkę, szczyptę soli, sodę, płatki owsiane czekoladę oraz rodzynki. Wymieszać dokładnie masę łyżką.
4.Wyłożyć blaszkę papierem lub folią aluminiową. Formować niewielkie kulki ręka lub kłaść łyżką na blaszkę. Lekko spłaszczyć. Pamiętać o zostawieniu odstępów pomiędzy ciasteczkami. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie ale po odstawieniu do wystygnięcia stwardnieją i będzie można je wyłożyć na talerz.
Komentarze