Czekoladowe listki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Tabliczkę czekolady łamię na kawałki, rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Miseczka nie powinna dotykać tafli wody. Listki czekoladowe można zrobić też z białej czekolady ale niestety jest to trudne. Biała czekolada warzy się. W przypadku białej czekolady miseczka nie może mieć kontaktu z wodą, musi byc sucha. Nie może dotykać dna wody. Woda musi być włączona na małym palniku.
2. Liście róży, myję i osuszam wacikiem. Należy używać listki kwiatów jadalnych Następnie pędzelkiem nakładam płynną czekoladę na listki od strony unerwienia, wtedy na naszej czekoladzie odcisną się nerwy listków. Smaruję tylko jedną stronę liści . Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wyjmuje i odrywam listki od czekolady. Nigdy nie odwrotnie bo czekolada będzie się łamać. Należy nanieść na liście kilka warstw czekolady. Listki można przechowywać w lodówce.
Komentarze