Czekoladowe ravioli z sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy kakao i cukier. Dodajemy jajka i oliwę- zagarniamy mąkę nożem. Następnie wyrabiamy dłońmi. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy odrobinę wody. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy z niego kwadraty. Na połowę z nich wykładamy serek. Nadzienie przykrywamy pozostałymi kwadratami. Dobrze zlepiamy brzegi- możemy sobie pomóc widelcem. Pierożki gotujemy 6-8 minut. Podajemy z sosem karmelowym.
2.Na patelnię wysypujemy cukier. Podgrzewamy go na niewielkim płomieniu, do momentu aż się roztopi- nie mieszamy i nie próbujemy, gdyż jest bardzo gorący. Kiedy cukier ładnie się stopi, dolewamy kremówkę. Delikatnie mieszamy, czekając, aż cukier połączy się z płynem. Dodajemy sól i jeszcze chwilę czekamy, aż karmel nieco zgęstnieje. Gotowym karmelem polewamy czekoladowe ravioli. Smacznego!
Porady
Pierożki podajemy gorące zaraz po wyciągnięciu z wody.
Komentarze