Czekoladowe ravioli z sosem karmelowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Domowe, podwójnie czekoladowe z domowym karmelem... pycha. Każde dziecko (i nie tylko!) będzie zachwycone.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    · szklanka i 1-2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    · łyżka kakao
    · łyżka cukru
    · 2 jajka
    · 1-2 łyżki oliwy
    · ewentualnie odrobina wody
    · serek Philadelphia czekoladowy z Milką lub inny kremowy serek czekoladowy
    Sos karmelowy:
    · pół szklanki cukru
    · 250 g śmietanki 30%
    · pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe ravioli z sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe ravioli z sosem karmelowym 1. Do mąki dodajemy kakao i cukier. Dodajemy jajka i oliwę- zagarniamy mąkę nożem. Następnie wyrabiamy dłońmi. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy odrobinę wody. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy z niego kwadraty. Na połowę z nich wykładamy serek. Nadzienie przykrywamy pozostałymi kwadratami. Dobrze zlepiamy brzegi- możemy sobie pomóc widelcem. Pierożki gotujemy 6-8 minut. Podajemy z sosem karmelowym.
  • sos karmelowy 2. Na patelnię wysypujemy cukier. Podgrzewamy go na niewielkim płomieniu, do momentu aż się roztopi- nie mieszamy i nie próbujemy, gdyż jest bardzo gorący. Kiedy cukier ładnie się stopi, dolewamy kremówkę. Delikatnie mieszamy, czekając, aż cukier połączy się z płynem. Dodajemy sól i jeszcze chwilę czekamy, aż karmel nieco zgęstnieje. Gotowym karmelem polewamy czekoladowe ravioli. Smacznego!

Porady

Pierożki podajemy gorące zaraz po wyciągnięciu z wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Serek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (188 ocen)

Ravioli z mięsem

4.48 (188 ocen)

Ravioli z mięsem

luna19 proste i pyszne 60 min

To może cię zainteresować