czekoladowo-miętowe ciasto z malinami

0 (0 ocen)

  • Średni

idealnie orzeźwiające :)

  • Średni

Składniki:


  • - gorzka czekolada (min. 70% kakao): 100 gramów
    - cukier puder skladnik ciasta: 100 gramów
    - kasza manna: 100 gramów
    - jajka kurze: 3 sztuki
    - masło - ciasto: 60 gramów
    - mielone migdały: 60 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier do pieczenia: 4 łyżki
    - masło-stopione: 2 łyżki
    - mięta liście świeże: 0.5 pęczka
    - maliny: 100 gramów
    - konfitury malinowe: 250 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżki

Czekoladowo-miętowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto: połam czekoladę na kawałki, dodaj masło (trochę zostaw na posmarowanie tortownicy) i rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij jajka z cukrem pudrem, dodaj kaszę mannę, migdały i proszek do pieczenia. Dolej przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Tortownicę posmaruj masłem i napełnij ciastem. Wstaw do pieca rozgrzanego do 160 stopni i piecz około 40 minut. Przygotuj syrop: zagotuj szklankę wody z cukrem, masłem i miętą. Odstaw na 5 minut, przecedź i przestudź. Nasącz ciasto syropem i wstaw je na 2 godz. do lodówki. Konfitury rozłóż równomiernie na cieście. Udekoruj malinami obtoczonymi w cukrze pudrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy