Czekoladowo-orzechowa rolada z gruszką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Super kolorowe ciasto, delikatne, wilgotne. Przypada do gustu nawet najwybredniejszym krytykom. Trochę pracochłonne, ale warto wypróbować przepis.

  • 60 min

Składniki:

  • Forma 32x36 cm
    Papier do pieczenia
    Składniki ciasto:
    4 duże jajka
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki gorącej wody
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Składniki na budyń:
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    ½ l mleka
    Krem orzechowy:
    Ugotowany budyń
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
    25 dag masła
    10 łyżek mleka
    4 gruszki z syropu
    Do dekoracji dodatkowo wiórki czekoladowe, połówki orzechów włoskich.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo-orzechowa rolada z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć mikserem na puszystą masę aż rozpuści się cukier. Następnie dodać gorącą wodę, wymieszać mikserem. Kakao połączyć z mąką ziemniaczaną, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać mikserem. Proszek dodać do mąki tortowej, wymieszać, następnie porcjami dodawać do masy ciasta, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać łyżką, piec w temp. 180 stopni około 20-25 minut. Po upieczeniu wyłożyć na wilgotną ściereczkę lnianą, zwinąć w roladę według dłuższego boku, wystudzić.
    Połowę mleka na budyń zagotować z cukrem, dodać wymieszane ze sobą składniki na budyń w pozostałym mleku, gotować około 3 minut aż budyń będzie gęsty. Wystudzić pod przykryciem.
    Orzechy parzymy w 10 łyżkach gorącego mleka, studzimy. Ucieramy krem orzechowy – masło z budyniem, porcjami dodajemy orzechy(część zostawiamy do dekoracji). Gruszki osączamy z syropu, kroimy w małe kawałki.
    Rozkładamy placek, smarujemy kremem(część zostawiamy do dekoracji), rozkładamy kawałki gruszek, zwijamy roladę, zawijamy w papier i studzimy w lodówce kilka godzin. Po wystudzeniu wierzch rolady smarujemy kremem, dekorujemy pozostałymi orzechami i wiórkami czekolady.


Porady

1.do kremu można użyć gotowego budyniu śmietankowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować