To doskonały deser wielkanocny. Jajeczka są słodziutkie i rozpływają się w ustach niczym ptasie mleczko. Po podaniu znikły z talerza, sama nie wiem kiedy
Składniki:
Składniki na około 16 -18 jajeczek:
- 1 tabliczka czekolady deserowej,
- 0,5 tabliczki czekolady mlecznej,
- 1-2 łyżki mleka,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczki żelatyny,
- 2 brzoskwinie z puszki,
- Dowolny batonik ( u mnie PRINCE POLO)
Jajeczka na wielkanoc- czekoladowo-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka owijamy folią aluminiową i formujemy z niej coś w rodzaju stópki, by jajko mogło stać, a nie turlało się. Następnie owijamy je folią przeźroczystą.
2.Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Ja rozpuszczałam na palniku ciągle mieszając.
Używając pędzelka malujemy połówki jajek czekoladą lub po prostu zanurzamy je do połowy w czekoladzie. Gotowe odstawiamy do lodówki, by czekolada stężała. Gdy skorupki są już twarde delikatnie zdejmujemy z nich folię.
3.Brzoskwinię odsączamy z soku. Tniemy je na plastry i wycinamy z niej małe koła. Będą to nasze żółtka.
Balonik tniemy w małe kostki. Po 2 kostki wkładamy do naszych czekoladowych skorupek.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody. Studzimy ją.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder do smaku. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Śmietanką zalewamy środki skorupek. Gdy zacznie ona tężeć układamy na niej brzoskwinie. Odstawiamy całość do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze