Czekoladowy tort kit - kat z malinami

4.5 (184 ocen)

  • 4 godz.

Kto lubi czekoladę, temu może być ciężko oprzeć się pokusie, by nie spróbować kawałek.Ten tort robiłam na urodziny mojej siostry. Podobał się i smakował.Dzieci też były zachwycone.Krem z dodatkiem maliny uzupełnił smak czekolady.Smakuje fenomenalnie! Gorąco polecam wszystkim smakoszom!

  • 4 godz.

Składniki:

  • BISZKOPTY: (tortownica 24cm x 3)
    -Ok.42 pojedyńczych batoników "kit-kat" do dekoracji tortu z tortownicy 24 cm
    -200g czekolady 55% kakao
    -250g mleka
    -200g cukru (najlepiej trzczinowy)
    -250g masła
    -200g cukru pudru
    -4 duże jajka
    -300g mąki
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 płaska łyżeczka sody spożywczej
    -szczypta soli
    -2 łyżki kakao

    KREM:
    -4 żółtka
    -100g cukru
    -2 szkl.mleka
    -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    -cukier waniliowy
    -1 masło (temperatura pokojowa)
    -2 szkl. malin

    POLEWA:
    -100g czekolady
    -50g śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Czekoladowy tort kit - kat z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku najlepiej o podwójnym dnie, wlać mleko, dodać czekoladę, cukier i zagotować ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Zachować.
    Masło ukręcić z cukrem pudrem i solą na puszysty krem (można to zrobić mikserem). Gdy mamy już puszysty krem dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy do połączenia składników.
    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Delikatnie wymieszać. Do całości wlewamy powoli jeszcze gorącą rozpuszczoną czekoladę z mlekiem. Ciągle mieszając.
    Tak przygotowane ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy tj. najlepiej do trzech o tej samej średnicy lub do jednej, której boki wyłożymy pergaminowym kołnierzem, tak aby wystawał ok.3 cm. ponad wysokości tortownicy.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180' (pojedyncze 3 po 30-40 min.) (jeśli w jednej ok. 65 minut) sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony.
    Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Mleko zagotować. Żółtka ukręcić z cukrem na kogel-mogel, dodać mąkę ziem. wymieszać. Zalać gorącym mlekiem ciągle mieszając. Zagotować.
    Wystudzić. Zimny budyń miksujemy, dodając powoli kawałki miękkiego masła.
    Z puszystego krem odłożyć 1 część na obłożenie boków. Do pozostałej dodać maliny i wymieszać. Wstawić do lodówki. Dwa biszkopty przełożyć kremem z malinami.
  • 3. Przygotować polewę. Rozpuścić czekoladę ze śmietaną. Nie gotować. Lekko przestudzić, polać tort. Boki obłożyć kremem i poprzyklejać "kit-katy". Udekorować.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować