Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z wierzchni liści, płuczemy i szatkujemy.
2.Cebulę kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części. W większym rondlu rozpuszczamy 1 łyżkę masła i szklimy na nim cebulę.
3.Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i jabłka, chwilkę smażymy. Całość podlewamy bulionem, dodajemy zgniecione goździki, liść laurowy i cynamon.
4.Kapustę dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie i całe wino wyparuje (pod koniec duszenia odkrywamy rondel). Danie doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Smacznego :)
Porady
Tak przygotowana kapusta to doskonały dodatek do pieczeni wieprzowych, pieczonej kaczki lub gęsi.
Komentarze