Delicja serowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zarobić ciasto i upiec 3 placki w temp. 160 stopni przez ok. 20 minut.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić dodac jabłka i poddusić. Do jabłek dodać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Przestudzoną wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem.
3.Masa serowa:
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i masłem,podgrzewać na ogniu, dodać ser i doprowadić do zagotowania. Budyń rozprowadzić z mlekiem wlać na gotujący ser cały czas mieszając, gotować aż zgęstnieje. Gorący ser wyłożyć na drugi placek i przyłożyć 3 plackiem.Polać polewą.
4.Polewa:
Cukier rozpuścić z wodą, zestawić z ognia i dodać masło, dokładnie rozmieszać. Dodać kakao i energicnie mieszać trzepaczka do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na wierzch placka.
Komentarze