DELIKATNA SZYNKA WIEPRZOWA

5 (183 ocen)

Jest to prosty i zarazem pyszny przepis na szynkę bez dodatkowych przypraw.

Składniki:

  • 1 szynka wieprzowa myszka

    sól, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Delikatna szynka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą,włożyć do szczelnie zamkniętego ceramicznego pojemnika.Wstawić do lodówki i marynować 2-3 dni zależnie od wielkości szynki,odwracając ją 2 razy dziennie.



    .
  • 2. Szynkę wyjąć,lekko przepłukać wodą,włożyć w specjalną siateczkę lub związać bawełnianą nicią.
  • 3. W garnku zagotować wodę przyprawioną solą, przyprawa uniwersalna do smaku,włożyć przygotowaną szynkę i parzyć na małym ogniu 70-90 min.zależnie od wielkości szynki.
    Pozostawić w wywarze do przestudzenia.
  • 4. Z szynki zdjąć siatkę,pokroić w plastry jako doskonałą delikatną wędlinę do pieczywa.Lub jako wędlinę do zimnego bufetu.

Porady

Wywar można wykorzystać .jako bazę do różnego rodzaju zup.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować