Delikatna szynka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą,włożyć do szczelnie zamkniętego ceramicznego pojemnika.Wstawić do lodówki i marynować 2-3 dni zależnie od wielkości szynki,odwracając ją 2 razy dziennie.
.
2.Szynkę wyjąć,lekko przepłukać wodą,włożyć w specjalną siateczkę lub związać bawełnianą nicią.
3.W garnku zagotować wodę przyprawioną solą, przyprawa uniwersalna do smaku,włożyć przygotowaną szynkę i parzyć na małym ogniu 70-90 min.zależnie od wielkości szynki.
Pozostawić w wywarze do przestudzenia.
4.Z szynki zdjąć siatkę,pokroić w plastry jako doskonałą delikatną wędlinę do pieczywa.Lub jako wędlinę do zimnego bufetu.
Porady
Wywar można wykorzystać .jako bazę do różnego rodzaju zup.
Komentarze