Delikatne ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta posiekać i zrobić kruszonkę. Do kruszonki dodać 5 żółtek i wyrobić ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i do zamrażarki włożyć.
2.Do białek, które pozostały z 5 żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywno. Dodać garść wiórków kokosowych, delikatnie połączyć.
3.Składniki masy wymieszać. Dodawać powoli pianę z białek, delikatnie wymieszać.
4.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tarkujemy 1/2 części kruszonki. Na to wylewamy 1/2 masy jogurtowej, układamy namoczone w soku z brzoskwiń herbatniki, układamy pokrojone w kosteczki brzoskwinie i zalewamy resztą masy jogurtowej, Na wierzchu tarkujemy pozostałą część kruszonki.
5.Piec ok. 1 godziny w 160*C do zarumienienia wierzchu ciasta.
Porady
Jogurt brzoskwiniowy można zastąpić greckim bądź naturalnym. Wtedy należy dosłodzić do smaku masę
Komentarze