Delikatne ciasto jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

W sam raz na podwieczorek ; )

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżka śmietany (18% lub 30%)

    masa
    2 duże opakowania jogurtu brzoskwiniowego
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ponadto
    5 jajek
    wiórki kokosowe
    1 puszka brzoskwini
    20 herbatników (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Delikatne ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta posiekać i zrobić kruszonkę. Do kruszonki dodać 5 żółtek i wyrobić ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i do zamrażarki włożyć.
  • 2. Do białek, które pozostały z 5 żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywno. Dodać garść wiórków kokosowych, delikatnie połączyć.
  • 3. Składniki masy wymieszać. Dodawać powoli pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  • 4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tarkujemy 1/2 części kruszonki. Na to wylewamy 1/2 masy jogurtowej, układamy namoczone w soku z brzoskwiń herbatniki, układamy pokrojone w kosteczki brzoskwinie i zalewamy resztą masy jogurtowej, Na wierzchu tarkujemy pozostałą część kruszonki.
  • 5. Piec ok. 1 godziny w 160*C do zarumienienia wierzchu ciasta.

Porady

Jogurt brzoskwiniowy można zastąpić greckim bądź naturalnym. Wtedy należy dosłodzić do smaku masę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować