Smaczna, aksamitna, aromatyczna zupka. Marchewkowa- inaczej.
5 (144 ocen)
Porady
Zupkę trzeba dobrze doprawić. Dla smakoszy kolendry i gałki- więcej dodajemy tych przypraw. Zupka bardzo smaczna po odgrzaniu na drugi dzień. Można zupę ugotować na porcji rosołowej. a mięsko drobiowe pokroić w drobną kostkę i wrzucić do zupki. Wersja dla dzieci- powinna być łagodniejsza, mniej po prostu wsypujemy ostrych przypraw. Marchew, to wartościowe warzywo. Pełne witamin, beta- karotenu, czyli karotenoidu. Marchew przeciwdziała cukrzycy, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy i pokarmowy. Pięknie opala, tzn zabarwia nasza skórę. Ponadto: odmładza, leczy, upiększa. Nazwano ją nawet warzywem szczęścia Kolendra, to zioło chętnie stosowane w Indiach i Azji. To inaczej "pietruszka chińska". Jest dodatkiem do przyprawy Curry. Kolendra jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Bogata w sole mineralne: wapń, sód, potas oraz witaminy: C, B1, B2, PP. Zawiera olejki eteryczne, które nadają jej oryginalny smak i leczą.
Komentarze