Deser z bitą śmietaną i musem truskawkowo - rabarbarowym, szybki i łatwy

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Po zimie w lodówce zostało mi trochę mrożonych owoców. Postanowiłam z nich przyrządzić orzeźwiający i bardzo smaczny mus który podałam wraz z bitą śmietaną w formie deseru :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ok. 4 desery jednak to zależy od wielkości pucharków):

    Bita śmietana:
    1 bita śmietana w proszku
    zimne mleko do przygotowania śmietany
    1 galaretka cytrynowa /morelowa/ pomarańczowa itp

    Na mus truskawkowy:
    300 g mrożonych owoców (truskawek, rabarbaru co komu zostało )
    2 łyżki żelatyny
    1/2 szkl gorącej wody
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Deser z bitą śmietaną i musem truskawkowo - rabarbarowym, szybki i łatwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodajemy stopniowo ostudzoną galaretkę. Miksujemy do momentu, aż galaretka dobrze połączyły się ze śmietaną. Gotową ubitą śmietanę przekładamy do pucharków/szklanek i wstawiamy do lodówki.
  • 2. Owoce wyjmujemy z zamrażarki i pozostawiamy na około 1 godzinę do rozmrożenia. Żelatynę rozpuszczamy w szklance. Do miski z owocami przelewamy jeszcze gorącą żelatynę, dosładzamy ewentualnie cukrem pudrem i całość rozdrabniamy za pomocą blendera. Gotowy mus przelewamy do pucharków z bitą śmietaną i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce deser jest gotowy do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Rabarbar Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować