Po zimie w lodówce zostało mi trochę mrożonych owoców. Postanowiłam z nich przyrządzić orzeźwiający i bardzo smaczny mus który podałam wraz z bitą śmietaną w formie deseru :)
1 godz. 30 min
Składniki:
na ok. 4 desery jednak to zależy od wielkości pucharków):
Bita śmietana:
1 bita śmietana w proszku
zimne mleko do przygotowania śmietany
1 galaretka cytrynowa /morelowa/ pomarańczowa itp
Na mus truskawkowy:
300 g mrożonych owoców (truskawek, rabarbaru co komu zostało )
2 łyżki żelatyny
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżka cukru pudru
Deser z bitą śmietaną i musem truskawkowo - rabarbarowym, szybki i łatwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodajemy stopniowo ostudzoną galaretkę. Miksujemy do momentu, aż galaretka dobrze połączyły się ze śmietaną. Gotową ubitą śmietanę przekładamy do pucharków/szklanek i wstawiamy do lodówki.
2.Owoce wyjmujemy z zamrażarki i pozostawiamy na około 1 godzinę do rozmrożenia. Żelatynę rozpuszczamy w szklance. Do miski z owocami przelewamy jeszcze gorącą żelatynę, dosładzamy ewentualnie cukrem pudrem i całość rozdrabniamy za pomocą blendera. Gotowy mus przelewamy do pucharków z bitą śmietaną i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce deser jest gotowy do podania.
Komentarze