Deser brzoskwiniowy z kremem budyniowym

4.5 (175 ocen)

Idealny deser dla tych co lubią brzoskwinie i budyń.

Składniki:

  • 1/2 paczki biszkoptów
    1 puszka brzoskwiń
    2 budynie waniliowe
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    1/2 kostki masła
    sok z połowy cytryny
    kieliszek wódki
    100 ml wody
    3 łyżki galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser brzoskwiniowy z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser brzoskwiniowy z kremem budyniowym 1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Do połowy szklanki wlać syrop z brzoskwiń i wymieszać z budyniami. Mleko z cukrem zagotować. Wlać budyń. Gotować aż zgęstnieje. Wystudzić często mieszając aby nie powstał kożuch.Masło utrzeć do białości. Dodawać po łyżce budyniu i soku z cytryny. Miksować tak długo aż powstanie gładki krem. 100 ml gorącej wody rozpuścić galaretkę, wystudzić. Brzoskwinie włożyć do blendera i zmiksować aby powstał mus. Wystudzoną galaretkę dodać do musu brzoskwiniowego i wymieszać. Napełnić syropem z brzoskwiń 1/3 szklanki i dodać wódkę wymieszać.Biszkopty pokruszyć. Krem nałożyć do szprycy z ozdobną końcówką. Do pucharków dać pokruszone biszkopty, skropić sokiem z wódką, na to położyć mus a na mus krem, i tak do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Smacznego!

Porady

Masło którego użyłam miało 170 g natomiast biszkopty kupione miały 200 g. Ilość cukru dodanego do budyniu można zwiększyć lub zmniejszyć według własnego smaku. Jeśli deser mają jeść dzieci to wódkę należy zastąpić sokiem z cytryny wymieszanym z syropem z brzoskwiń. Warstwy deseru można zmienić według własnego uznania np. biszkopty,krem, mus..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować