1 budyń o smaku krówki
Kawałek dowolnej babki lub murzynka, pokroić na plastry
400 ml smietany kremówki 30%, zimnej
1 łyżeczka mleka w proszku, można pominąć
2-3 łyżki cukru pudru
Ew osączone ,drylowane wisnie
Ulubiony likier w wersji dla dorosłych lub wisniówka
Deser budyniowo- smietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń o smaku Krówki ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i mlekiem w proszku, wówczas smietana długo utrzymuje się po ubiciu.
Na dno naczynia szklanego ułożyć plastry ciasta, ew je skropić likierem lub wisniówką
Wyłożyć porcję ciepłego budyniu i znów ciasto oraz ew. osączone wisnie drylowane.
Wystudzić.
Na wierzch wyłożyć bitą smietanę i udekorować.
Ja udekorowałam gotowymi jadalnymi kwiatkami, serduszkami z czekolady , kolorowymi kuleczkami i posypką.
schłodzić.
Porady
Zdarza się czasami tak, że zostaje nam trochę ciasta, wtedy nie wyrzucam, tylko zamrażam a potem wykorzystuję do tego typu deserów.
Komentarze