Deser naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z mleka, mąki pszennej, jajka, cukru pudru, masła i szczypty soli przygotuj ciasto naleśnikowe (wszystkie składniki temp. pokojowej). Przygotowane ciasto odstaw na 20min. Następnie wlej wodę i wymieszaj. Z masy odlej na 4 naleśniki i wymieszaj z kakao. Na rozgrzanej patelni usmaż 6 zwykłych naleśników oraz 4 z kakao.
2.Zwykłe naleśniki napełnij masą makową oraz wiśniami, a następni zawiń w rurkę.
3.Rozpuść żelatynę w 80ml gorącej wody. Lekko schłodź. Schłodzoną śmietankę zmiksuj, dodając stopniowo cukier puder. Pod sam koniec dodaj żelatynę.
4.Formę keksową wyściel papierem do pieczenia i ułóż naleśniki czekoladowe, tak aby boki naleśników były na zewnątrz formy.
5.Na naleśnikach rozprowadź gęsto krem. Na kremie ułóż naleśniki z masą makową. Powtórz czynność kilka razy aż skończą się naleśniki. Na sam wierzch wyłóż krem i zawiń czekoladowymi naleśnikami.
6.Całość zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2-3 godziny (dla lepszego efektu - na noc).
7.Wyjmij deser z lodówki, zdejmij folie i ostrożnie odwróć na talerz. Możesz podawać z polewą czekoladową.
Komentarze