Devolaye robiłam już nie raz, ale pewnego dnia zainspirowana przepisem na nie pewnego francuskiego kucharza postanowiłam zrobić je wg niego. Efekt- winno aksamitny sos i miękkie soczyste mięso :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na devolaye:
- 500 g piersi z kurczaka
- łagodna musztarda
- przyprawy : czosnek, mielona słodka papryka, czosnek granulowany i sól
- starty ser mozarella
-szynka, 5 plasterków
- 2 jaja
- bułka tarta
-masło
- oliwa z oliwek do podsmażenia
Składniki na sos:
- pieczarki
- duża cebula
- 100 ml wina białego wytrawnego lub czerwonego półwytrawnego
- 2 szkl. śmietany
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- czosnek granulowany
-sól
-kostka rosołowa
Devolaye (de volaille, dewolaje) z winnym sosem pieczarkowym, szynką i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso myjemy, kroimy tworząc kieszonki, ubijamy i smarujemy musztardą.
2.Posypujemy mięso przyprawami- czosnkiem, papryką i solą. Układamy na każdej części po 1 plasterku szynki i posypujemy tartą mozarellą.
3.Ułożyć po plasterku masła na ser. Brzegi podwinąć i zwinąć mięso w roladkę, po czym związać lub spiąć wykałaczkami
4.Roladki obtaczamy w jajku rozmieszanym z dowolnymi przyprawami, a następnie w bułce. Rozgrzewamy oliwę i obsmażamy devolaye ze wszystkich stron z zewnątrz.
5.Następnie devolaye układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 10-20 min w zależności od wielkości roladek w piekarniku rozgrzanym do 180 C. W międzyczasie przygotowujemy sos: pieczarki odgotowujemy i wraz z cebulą dusimy na maśle do miękkości, dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową a po chwili wino. Śmietanę mieszamy z mąką i łączymy z całością. Doprawiamy solą.
Komentarze