Diabelskie ogórki z chili i czosnkiem

4.22 (254 ocen)

Ogórki zrobione wg tego przepisu, są diabelsko pikantne, kwaśno-słodkie, czosnkowe i chrupkie. Są to ulubione ogórki męskiej części rodziny, znikają ze słoiczków w szybkim tempie.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    4 łyżeczki soli
    8 dużych ząbków czosnku
    2 łyżki słodkiej papryki w proszku
    2 łyżki chili w proszku
    3 czerwone papryczki chili
    5 łyżek oleju rzepakowego

    Zalewa:

    1 szkl. octu spirytusowego 10%
    1 szkl. wody
    1 i 1/4 szkl. cukru (250 g)
Wystaw ocenę:

4.22 (254 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Diabelskie ogórki z chili i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki pokroć na grube plastry (ok. 1 cm). Dodać sól, dokładnie wymieszać i pozostawić ogórki na 3 godziny.
    Po tym czasie dodać do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, pokrojone na kawałki papryczki chili.
    Składniki zalewy połączyć w garnku, zagotować, pozostawić do ostygnięcia.
    Wystudzoną zalewę wlać do ogórków, dodać olej i odstawić na 8 godzin.
    Nastepnie przełożyć ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików.
    Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować