Diablotki

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

W wolnym czasie bardzo lubię wypróbowywać różne przepisy oraz wymyślać nowe. Gotowanie dla bliskich sprawia mi ogromną przyjemność.Diablotki są tanie i łatwe do zrobienia.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 2 szklanki mąki
    pszennej
    ● 40 dag żółtego sera
    ● kostka masła
    ● łyżeczka słodkiej mielonej
    papryki
    ● łyżeczka ostrej
    papryki
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● białko
    ● kminek
    ● tłuszcz do blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Diablotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło powinno mieć temperaturę
    pokojową. Mąkę przesiewamy.
    Ok. 1/3 sera ścieramy na
    tarce o dużych oczkach, resztę
    ścieramy na małych.
  • 2. Ser drobno starty mieszamy
    z mąką. Następnie dodajemy
    miękkie masło, przyprawy i wyrabiamy
    gładkie ciasto. Wstawiamy
    do lodówki na ok. pół
    godziny.
  • 3. Stolnicę oprószamy mąką,
    wykładamy ciasto i rozwałkowujemy
    na placek grubości
    ok. 1 cm. Wykrawamy ciastka:
    trójkąty, kwadraty, romby, lub
    foremkami wycinamy fantazyjne
    kształty.
  • 4. Ciastka układamy na natłuszczonej
    blasze, smarujemy
    białkiem, posypujemy papryką,
    kminkiem oraz startym serem.
    Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C.

Porady

● Diablotki podajemy do zup (np. czystego barszczu) lub jako słoną przekąskę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować