Dietetyczne kotlety z kurczaka i szpinaku

4.49 (153 ocen)

  • 40 min

Danie zdrowe, smaczne, łatwe w przygotowaniu. Szczególnie polecam dla zwolenników drobiu i szpinaku.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
    pół opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku (ok. 220g)
    1 mała marchewka
    3 łyżki płatków owsianych
    2 jajka
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki masła
    koper świeży lub suszony
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dietetyczne kotlety z kurczaka i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wrzucić do garnka na rozgrzane masło, cały czas mieszając. Poczekać aż zmniejszy swoją obojętność, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i znów zamieszać kilka razy. Zdjąć z gazu do wystudzenia.
  • 2. Piersi pokroić w kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuścić również cebulę. Do gotowej masy dodać jeszcze startą marchewkę (na grubych okach), 2 jaja i płatki owsiane.
  • 3. Do wymieszanej masy dodać ostudzony szpinak. Całość doprawić solą i pieprzem (można również dodać inne przyprawy wg uznania). Znów dokładnie zamieszać.
  • 4. Formujemy małe kotlety i rozkładamy na blaszkę (nie smarujemy jej niczym). Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut, w 180 stopniach (w połowie pieczenia warto obrócić kotlety na drugą stronę).

Porady

Smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować