Klasyczne knedelki ze świeżymi truskawkami, okraszone bułką tartą z masełkiem to doskonały pomysł na prosty, ale smaczny i sycący prawdziwy domowy obiad.
Domowe knedliczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Przełożyć do dużej miski, dodać mąki, jajko, sól, łyżkę cukru i zagnieść do postaci gładkiego, elastycznego ciasta.
2.Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zasypać 2 łyżkami cukru.
3.Z gotowego ciasto formować cienkie placuszki o średnicy około 7-8cm, na których umieścić po jednej całej truskawce, a następnie zlepić w kulkę.
4.Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7minut
od wypłynięcia na powierzchnię wody.
5.Podawać okraszone roztopionym masełkiem, bułką tartą i posypane cukrem.
Komentarze