Domowe hamburgerki z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe hamburgerki domowej roboty. Dobra alternatywa dla osób lubiących hamburgery, ale dbających o zdrowie.

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego (według uznania może być wieprzowe, drobiowe lub wołowe),
    2 jajka,
    1 łyżka mąki pszennej,
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    ½ niedużej cebuli,
    ½ papryki czerwonej,
    ½ papryki żółtej,
    5-6 pieczarek,
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    kawałek żółtego sera ( ja używam sera podpuszczkowego dojrzewający),
    sól, pieprz do smaku
    sos:
    1-2 łyżki śmietany,
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
    2-3 łyżki ketchupu (ja daje pikantny),
    2-3 ząbki czosnku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe hamburgerki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, paprykę czerwoną i żółtą pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielić od białek,białka ubić . Mięso mielone wymieszać z żółtkami, mąką i warzywami i natką pietruszki. Przyprawić do smaku. Na końcu delikatnie dodać ubite białka. Dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Z przygotowanego mięsa uformować niewielkie kulki i spłaszczyć na dłoni formując kotleciki. Tak przygotowane kotleciki wykładamy na blachę i pieczemy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. W zależności od upodobań możemy dać inne proporcje.
    Smacznego ! :)

Porady

Przygotowane bez pieczarek będą idealne dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować