Domowy majonez, puszysty i zdrowy

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Jest wspaniały, puszysty- w moim gospodarstwie domowym od lat używam majonezu robionego w domu. Naprawdę warto. Jest zawsze świeży i bez zbędnych dodatków.Smakuje w sosach ziołowych oraz różnych sałatkach np bezmięsnych.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki
    1 szklanka oleju rzepakowego
    (tu kujawski)
    2 żółtka
    1 duża łyżka musztardy ( Dijon)
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka do kawy cukru
    duża szczypta soli
    duża szczypta białego pieprzu
    2-3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Przystawki Majonez

Domowy majonez, puszysty i zdrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokim naczyniu umieść 2 żółtka oraz łyżkę musztardy
    Ucieraj na szybkich obrotach robota mieszaninę do uzyskania jednolitej konsystencji oraz rozjaśnienia ( ok. 5 minut).
    Nie przerywając ucierania wlewaj małymi porcjami olej do wyczerpania składników. Pod koniec ucierania, w naczyniu powinna być gęsta , jasna zawiesina.
    Nadal ucierając dodaj teraz cukier, sól, pieprz oraz sok z cytryny
    Przed użyciem majonezu dodaj śmietanę i lekko rozmieszaj łyżką i gotowe.

    Majonezu możesz użyć do sałatek, do przygotowania sosów ziołowych oraz do pieczenia ciasta.

Porady

Wszystkie składniki do przygotowania majonezu powinny mieć jednakową temperaturę (z lodówki)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jabłka Papryka Olej Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować