Domowy Makaron -jajeczny

4.43 (180 ocen)

  • 40 min

Nie ma nic lepszego niż domowe jedzenie, makaron powstał z polskiej mąki z młyna i swojskich jajek idealny do wiejskiego rosołku! :)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki + do podsypywania blatu
    3 duże jajka
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.43 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Dania z makaronem

Domowy makaron -jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy dodajemy 1 łyżeczkę soli i jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być zwarte i sprężyste. Ciasto dzielimy na dwie części. Odkładamy na 10 minut aby odpoczęło.
  • 2. Rozwałkowujemy, podsypując mąką. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto kroimy na równe paski. Układamy jeden pasek na drugim, upewniając się czy są posypane mąką , aby paski się nie skleiły.
  • 3. Kroimy w cienkie nitki. Podczas krojenia nitki makaronu roztrząsamy, posypujemy delikatnie mąką aby się w niej obtoczyły.
  • 4. Wodę zagotowujemy, solimy. Makaron gotujemy ok.4 minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować