Domowy smalec z cebulą i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Słoninę wrzucam na patelnie, dodaję sól i topię na malutkim gazie przez około 20 minut.
2. Gdy skwarki są jeszcze jasne, ale zaczyna gdzieniegdzie pojawiać się na nich kolor złoty, dodaję pocięte w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek. Nie zwiększam gazu, smalec potrzebuje kolejnych 15 minut wolnego pyrkania.
3. Zaglądam do niego, co chwilę od czasu do czasu mieszając, aby topił się i przysmażał równomiernie. Gdy wygląda bardzo apetycznie, skwarki są już w sam raz, wędzona i cebulka również, to dodaję jabłka obrane ze skóry i gniazd nasiennych, pocięte w sporą 2-3 cm kostkę.
4. Mieszam delikatnie, jabłuszka będą przez 10-15 minut macerować się w tłuszczu i staną się na powierzchni szkliste. To znak, że czas wyłączyć gaz, bo smalec jest gotowy. Gdy patelni ze smalcem przestygnie i gdy jest w miarę chłodny przekładam smalec do miseczek, zamykam i chłodzę w lodówce.
Porady
Smalec można przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.
Komentarze