Nawet serek topiony możemy zrobić sami w domu :) W smaku przypomina on trochę ser camembert tylko bez pleśni. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)
Składniki:
Składniki na jeden kubeczek serka:
250 gr sera twarogowego półtłustego (1 kostka)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
Domowy serek topiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Twaróg rozdrobnić widelcem na talerzu, następnie oprószyć sodą oraz solą, wymieszać dokładnie, lekko pognieść widelcem i odstawić na 15-20 min. Co jakiś czas przemieszać, ser zgliwieje czyli lekko zacznie topnieć.
2. Rozgrzewamy patelnie ( najlepiej teflonową, żeby ser nam nie przywarł ) pozostawiamy na najmniejszym ogniu i na najmniejszym palniku ( można też użyć do tego celu kąpieli wodnej ),
na rozgrzana patelnie przekładamy nasz rozdrobniony i lekko zgliwiały twaróg, pamiętając o tym aby cały czas energicznie mieszać oraz nagniatać go.
2.Po chwili dodajemy łyżeczkę masła i dalej energicznie całość mieszamy, tak długo aż ser całkowicie się rozpuści i nie będzie miał grudek ( będzie miał konsystencje gęstego, gładkiego sosu )
3.Gdy to już nastąpi przelewamy szybko zawartość patelki, do przygotowanego wcześniej naczynia ( np. pudełeczko po serku mascarpone lub czymś innym).
3. Aby na wierzchu serka nie utworzył się kożuch, kładziemy kawałek folii spożywczej i delikatnie dociskamy ją tak aby przylegała do serka.
4.Zamykamy wieczkiem i odstawiamy do ostygnięcia w temp. pokojowej. Kiedy poczujemy że serek już przestygł, chowamy go do lodówki najlepiej na cała noc.
Serek na początku trudno jest rozsmarować, ale po jakiś 5 min już jest w miarę ok :)
Jest to wersja podstawowa bez żadnych dodatków. Natomiast możemy posypać sobie go szczypiorkiem czy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Komentarze