Domowy przecier paprykowy

4.44 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest idealnym dodatkiem do mięs, sosów, a nawet do frytek czy chipsów. Polecam wszystkim lubiącym ciut pikantniejszą kuchnię :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 kg świeżej czerwonej papryki
    2,5 główki czosnku
    3 ostre papryczki
    0,75 kg cukru
    1 i 1/3 szklanki octu
    0,75 szklanki oleju
    4 łyżki soli
    4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    ok 5 listków laurowych
    1 płaska łyżka pieprzu

Wystaw ocenę:

4.44 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy przecier paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pokroić bardzo drobno, ewentualnie zmiksować razem z czosnkiem. Wlać do wysokiego naczynia i gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez ok 20 minut.
  • 2. Dodać do sosu resztę składników, zamieszać i gotować jeszcze przez następne 25 minut. Mieszamy żeby się nie przypalało.
  • 3. Jeszcze ciepłe nalewamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem bez pasteryzacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować