Domowy rosół wieprzowo-drobiowy z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROSÓŁ WIEPRZOWO-DROBIOWY:
Żeberka i skrzydełka opłukać. W 4 litrach zimnej wody zagotować mięso.
Marchewkę, pietruszkę i seler należy obrać i pokroić w paski. Por opłukać i pokroić w krążki. Warzywa dodać do wywaru mięsnego. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym, lubczykiem i posiekaną zieloną pietruszką.
2.MAKARON:
Mąkę przesiać do miski i dodać jajka. Ze składników wyrobić ciasto.
Jeżeli ciasto będzie suche należy dodać jajko. Tak wyrobione ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na cienkie placki. Placki należy przenieść na czystą ściereczkę i pozostawić do przeschnięcia na około godzinę.
Placek podsypać mąką i złożyć na pół, czynność powtórzyć. Pokroić na 3 paski i złożyć je jeden na drugim. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. Czynność powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami.
Pokrojony makaron należy przesypać mąką i pozostawić na stolnicy.
3.Zagotować 4 litry osolonej wody. By makaron nie sklejał się podczas gotowania należy dodać 3 łyżki oleju. Po zagotowaniu wody, wrzucić makaron. Mieszając go od czasu do czasu by nie porobiły się kluski. Makaron gotować 7 minut. Po zagotowaniu zahartować zimną wodą i przecedzić.
4.Makaron nałożyć na talerze i zalać gorącym rosołem.
Najlepiej smakuje w gronie rodzinnym.
Komentarze