Polędwica z dorsza w sosie z papryką i pomidorami

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczny dorsz w łagodnym sosie pomidorowym z papryką i cebulą.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Polędwica z dorsza 50 dag.
    papryka czerwona słodka
    cebula czerwona połowa
    cebula biała 1 szt.
    3 pomidory lima bez skóry
    sól
    pieprz ziołowy
    liść laurowy 2 szt.
    ziele angielskie 5 szt.
    mąka do panierki
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica z dorsza w sosie z papryką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z każdej strony i smażymy na gorącym oleju rzepakowym na słomkowy kolor. W pozostałej mące obtaczamy osoloną, pokrojoną w piórka białą cebulę. Czerwoną cebulę i paprykę również kroimy w paski i posypujemy solą.Gdy ryba się usmaży, wykładamy ją na talerz a na patelnię wkładamy czerwoną cebulę z papryką i smażymy do miękkości papryki i zeszklenia się cebuli czerwonej. Później dodajemy obtaczaną w mące białą cebulę i wszystko smażymy do momentu zmiękczenia cebul i papryki. W między czasie zagotowujemy pół litra wody z domową kostką rosołową, pokrojonymi w kostkę pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone składniki z patelni, wszystko mieszamy,doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia się sosu. Przygotowujemy naczynie w którym zrobimy rybę w sosie. Na dno naczynia wlewamy warstwę sosu, układamy usmażone kawałki ryby i zalewamy sosem. Pojemnik z ostudzoną rybą w sosie wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować