Dorsz na szpinaku

4.5 (163 ocen)

Dorsz to bardzo delikatna i smaczna rybka do tego podana z szpinakiem, komponowało się idealnie.

Składniki:


  • 500 g dorsza świeżego z skórą
    sól morska
    pieprz młotkowany z kolendrą
    1 jajko
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia
    cytryna
    250 g mrożonego szpinaku
    0,5 łyżki masła
    2-3 ząbki czosnku
    100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie Lazur)
    50 ml kremówki
    sól morska, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą morską i pieprzem z kolendrą. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Kawałki dorsza obtoczyć w mące i rozbełtanym jajku. Smażyć z dwóch stron na oleju. Rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć porcję szpinaku i kawałki dorsza. Udekorować kilkoma wiórkami skórki z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować