Dorsz to bardzo delikatna i smaczna rybka do tego podana z szpinakiem, komponowało się idealnie.
Składniki:
500 g dorsza świeżego z skórą
sól morska
pieprz młotkowany z kolendrą
1 jajko
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
cytryna
250 g mrożonego szpinaku
0,5 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie Lazur)
50 ml kremówki
sól morska, pieprz do smaku
Dorsz na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą morską i pieprzem z kolendrą. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Kawałki dorsza obtoczyć w mące i rozbełtanym jajku. Smażyć z dwóch stron na oleju. Rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć porcję szpinaku i kawałki dorsza. Udekorować kilkoma wiórkami skórki z cytryny.
Komentarze