Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką z kolorową salsą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej natki z pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie.

  • 60 min

Składniki:

  • 800g fileta z dorsza
    olej rzepakowy do wysmarowania naczynia

    Marynata do ryby:
    30ml soku z cytryny
    1 łyżeczka świeżego startego imbiru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól morska
    pieprz cytrynowy

    Kruszonka orzechowo- pietruszkowa:
    50g orzechów ziemnych niesolonych
    30g natki z pietruszki
    50g bułka kajzerka
    1 ząbek czosnku
    skórka z 1 limonki
    2 łyżki soku z limonki
    3 łyżki parmezanu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    świeżo zmielony pieprz
    sól morska

    Salsa:
    150g zielonego groszku (może być mrożony)
    1 czerwona cebula
    2 pomidory
    2 łyżeczki świeżo startego imbiru
    1 mango
    1 pęczek kolendry
    4 łyżki oleju rzepakowego
    skórka z 1 limonki
    sok z połowy limonki
    1 łyżka miodu
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz
    150g ryżu 3 kolory (ryż dziki, czarny i czerwony)




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką z kolorową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xho0f3 1. Salsa:
    Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Zielony groszek i ryż ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonym wrzątku.
    Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, zielony groszek, mango, starty imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miód, ryż, wlać olej i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • image-1u3egd6 2. Marynata:
    Sok z cytryny wymieszać z olejem, szczyptą soli, pieprzu i imbirem. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą odstawić na około 30minut.
  • image-01c7i3n 3. Kruszonka orzechowo- pietruszkowa:
    Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie
    tak żeby powstały drobne cząsteczki. Doprawić solą, pieprzem, a następnie wyłożyć na każdy kawałek fileta z dorsza.
  • image-00bpn4e 4. Filety dorsza z kruszonką przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30minut.
  • image-1olj4th 5. Rybę podawać na salsie z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Pietruszka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować