Filet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej natki z pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie.
60 min
Składniki:
800g fileta z dorsza
olej rzepakowy do wysmarowania naczynia
Marynata do ryby:
30ml soku z cytryny
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego
sól morska
pieprz cytrynowy
Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką z kolorową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Salsa:
Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Zielony groszek i ryż ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonym wrzątku.
Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, zielony groszek, mango, starty imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miód, ryż, wlać olej i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
2.Marynata:
Sok z cytryny wymieszać z olejem, szczyptą soli, pieprzu i imbirem. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą odstawić na około 30minut.
3.Kruszonka orzechowo- pietruszkowa:
Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie
tak żeby powstały drobne cząsteczki. Doprawić solą, pieprzem, a następnie wyłożyć na każdy kawałek fileta z dorsza.
4.Filety dorsza z kruszonką przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30minut.
Komentarze