Nie za słodkie, mocno pachnące cynamonem, z dodatkiem chrupiących migdałów, gorąco polecam do kawy lub szklanki mleka
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 500 – u mnie wrocławska + na podsypanie
około 250 ml mleka
2 dag świeżych drożdży
10 dag masła
2 duże jajka
4 łyżeczki trzcinowego cukru
3/4 łyżeczki soli
żółtko + łyżka mleka do posmarowania
siekane migdały do posypania - niekoniecznie
NADZIENIE:
7 dag masła
4 łyżki trzcinowego cukru
3 łyżeczki cynamonu
3 dag siekanych migdałów (2 czubate łyżki)
Drożdżowe cynamonki z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać cukier i część letniego mleka, przemieszać zaczyn, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do miski dodać sól, stopione, letnie masło, roztrzepane jajka i, mieszając łyżką, taką ilość mleka, żeby składniki skleiły się ze sobą.
Wyrabiać dłonią przez 10 minut.
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
2.Miękkie masło rozetrzeć łyżką z cukrem i cynamonem, wymieszać z posiekanymi migdałami.
Wyrośnięte ciasto przebić ręką, krótko zarobić, wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na długi prostokąt.
Placek posmarować przygotowanym nadzieniem, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić go na 15-16 kawałków.
3.Blaszkę o wymiarach 24x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie ułożyć kawałki ciasta nadzieniem do góry.
Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić na 30-50 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 bez termo obiegu).
4.Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać posiekanymi migdałami.
Piec 20 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
Bułeczki nie są mocno słodkie, więc po wystudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Ciasto zawiera niewiele drożdży, więc trzeba mu dać trochę czasu na spokojne wyrośnięcie.
Komentarze