Drożdżowe bułeczki z jagodami do odrywania

4.48 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne bułeczki z jagodami. Zostało mi jeszcze trochę mrożonych jagód, więc musiałam coś z nich zrobić by zwolnić miejsce na nowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych
    100 ml ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    100 g masła
    4 żółtka
    2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 szklanka jagód
    kruszonka:
    50 g masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżowe bułeczki z jagodami do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto drożdżowe 1. Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
    Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
    Ciasto kroimy na 18 lub więcej części, na każdą nakładamy łyżeczkę jagód posypanych odrobiną mąki i cukru, formujemy bułeczki i układamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem.
    Na kruszonkę rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mąkę mieszamy. Bułeczki posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170 stopniach.
    SMACZNEGO

Porady

Kruszonka nam cała nie pójdzie, ja pozostałą część wkładam do torebki śniadaniowej i mam gotową do następnych wypieków, po uprzednim rozmrożeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować