Idealne na pyszny podwieczorek. Przepisu nauczyła mnie moja babcia :)
1 godz. 30 min
Składniki:
(na ciasto drożdżowe):
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- ½ kostki margaryny
- 1 kostka drożdży
- 1 kg mąki
pozostałe składniki:
- ½ kg parówek wędzonych
- 10 dag sera żółtego
- 2 żółtka (do posmarowania)
- kminek i słodka papryka (ilość według uznania)
Drożdżowe bułeczki z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko + cukier zagrzać (tak żeby było ciepłe). Do mleka dodać drożdże i odczekać do momentu ich rozpuszczenia, następnie dodać roztopioną i przestudzoną margarynę + żółtka i mąkę. Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki aż do momentu podwojenia objętości.
2.Ciasto wyrabiać na stolnicy dodając mąkę(do momentu niechwytania się dłoni). Rozwałkowane ciasto na ok. 1 cm grubości podzielić na prostokąty. Z parówek ściągnąć osłonki i przekroić na pół. Obtoczone w mące parówki kłaść z jednego boku na wyciętych prostokątach. następnie zwijać jak roladę.
3.Następnie zwijać jak roladę. Boki skleić do siebie.
4.Położyć na blasze z odstępami, następnie obsmarować żółtkiem, posypać papryką i kminkiem a na koniec potrzepać startym na tarce żółtym serem.
5.Piec w piekarniku do momentu zarumienienia się ( ok.30 min). Można podawać z keczupem.
Porady
Do środka oprócz parówki można włożyć ulubione warzywa lub np kilka kabanosików.
Komentarze