W wielu domach na Wigilię z pewnością na stole pojawi się czerwony barszczyk, a do barszczu jak wiadomo trzeba podać jakiś dodatek. W moim domu do barszczu podaję kruche paszteciki lub kapuśniaczki.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
1 szkl. ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
50 g roztopionego masła
farsz:
500 g kiszonej kapusty
300g pieczarek
listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
1 cebula
sól
świeżo mielony pieprz
ponadto:
1 białko
1 łyżka mleka
biały i czarny sezam do posypania
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.farsz:
Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać.
Pieczarki oczyścić,zetrzeć na wiórki i podsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić.
2.ciasto:
Z mleka,drożdży ,1 łyżki mąki i 1 łyżeczki cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski,dodać sól,żółtka i rozczyn i roztopione masło. Wyrobić ciasto,miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
3.wykonanie:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i foremką wycinać koła. Na każde koło nałożyć łyżkę farszu,uformować w dłoniach kulkę i odkładać na przygotowaną na blaszkę. Uformowane kapuśniaczki odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Białko zmieszać z mlekiem i posmarować każdy kapuśniak po czym posypać sezamem. Piec 30 minut w temp. 180*C.
Komentarze