Drożdżowe ósemki z nadzieniem truskawkowym i kruszonką z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mleko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić by drożdże podrosły. Następnie dodać pozostałe składniki(oprócz masła), wyrobić elastyczne ciasto potem dodać stopione lekko przestudzone masło, zagniatać ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Wycinać szklanką kółka, połączyć ze sobą dwa(brzegi łączenia posmarować białkiem). Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kółkach zrobić wgłębienia, włożyć łyżeczką dżem. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. W środek dżemu ułożyć kawałki truskawek. Składniki kruszonki posiekać nożem do połączenia się składników. Całość posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni do zrumienienia boków bułeczek.
Porady
1.do ciasta drożdżowego można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny.
Komentarze