Drożdżowe owocowe cukierki.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Następne bułeczki śniadaniowe.Ciasto drożdżowe jest tak wdzięcznym ciastem, że można co troszkę wymyślać nowe bułeczki, i na pewno się nie znudzą.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/3 kostki drożdży ok. 35 g
    1/3 kostki margaryny ok. 85 g roztopionej
    150 ml ciepłego mleka
    3 żółtka
    pół szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    dodatkowo brzoskwinie z puszki
    mrożone truskawki
    1 jajko
    3 łyżki kaszy manny
    polewa czekoladowa

Drożdżowe owocowe cukierki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto i owoce 1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i mąki, wlać ciepłe lecz nie gorące mleko, dobrze wymieszać, poczekać by ruszył zaczyn.
    Do podrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier, stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli.
    Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, czekamy by wyrosło.
    Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek. Dzielimy na prostokąty o boku 10x14 cm, na każdy nakładamy cząstki brzoskwiń (u mnie połówkę podzieliłam na 3 części), obtoczone w kaszy mannie.
    Dookoła brzoskwiń smarujemy ciasto rozbełtanym
    jajkiem by nam się lepiej skleiło.
  • drożdżowe cukierki 2. Zawijamy brzoskwinię ciastem tworząc kształt cukierka, nadcinamy końce nożykiem.
    Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy na złoty kolor.
    Z następną częścią ciasta robimy tak samo, możemy dać w środek zamrożone truskawki, wtedy robimy mniejsze prostokąty z ciasta, lub cząstki jabłka posypane cynamonem.

Porady

Po upieczeniu możemy polać lukrem lub roztopioną czekoladą. SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy