Drożdżowe owocowe cukierki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i mąki, wlać ciepłe lecz nie gorące mleko, dobrze wymieszać, poczekać by ruszył zaczyn.
Do podrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier, stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli.
Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, czekamy by wyrosło.
Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek. Dzielimy na prostokąty o boku 10x14 cm, na każdy nakładamy cząstki brzoskwiń (u mnie połówkę podzieliłam na 3 części), obtoczone w kaszy mannie.
Dookoła brzoskwiń smarujemy ciasto rozbełtanym
jajkiem by nam się lepiej skleiło.
2.Zawijamy brzoskwinię ciastem tworząc kształt cukierka, nadcinamy końce nożykiem.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy na złoty kolor.
Z następną częścią ciasta robimy tak samo, możemy dać w środek zamrożone truskawki, wtedy robimy mniejsze prostokąty z ciasta, lub cząstki jabłka posypane cynamonem.
Porady
Po upieczeniu możemy polać lukrem lub roztopioną czekoladą.
SMACZNEGO
Komentarze