Drożdzowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, rozcierać łyżką przez około 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietankę, krótko wymieszać łyżką. Dodać sól, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt małej bułeczki. Każdą część rozwałkować na kształt owalnego placka o wymiarach ok. 9x 15 cm. Środek naciąć w ukośne paski, nie uszkadzając przy tym brzegów. Zwinąć w rulon.
2.Dwa rulony zlepić na samym końcu, zawinąć górę w dół tworząc kształt serca, zlepić górne końce.
3.Pędzelkiem posmarować ciasto wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 12-14 minut.
Komentarze