Drożdzowe serce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Drożdżowe, słodkie, miękkie ciasto uformowane w kształcie fantazyjnie zakręconego serca.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto na 4 sztuki:
    15 g świeżych drożdży
    100 ml słodkiej śmietanki 18%
    150 g mąki pszennej
    1 płaska łyżka cukru
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdzowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdzowe serce 1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, rozcierać łyżką przez około 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietankę, krótko wymieszać łyżką. Dodać sól, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt małej bułeczki. Każdą część rozwałkować na kształt owalnego placka o wymiarach ok. 9x 15 cm. Środek naciąć w ukośne paski, nie uszkadzając przy tym brzegów. Zwinąć w rulon.
  • Drożdzowe serce 2. Dwa rulony zlepić na samym końcu, zawinąć górę w dół tworząc kształt serca, zlepić górne końce.
  • Drożdzowe serce 3. Pędzelkiem posmarować ciasto wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 12-14 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować