Zapach cynamonu zawsze przywołuje uśmiech na mojej twarzy, pachnie domem, ciepłem i przywołuje same pozytywne wspomnienia, dlatego uwielbiam ślimaczki cynamonowe a te podane z ciepłym mlekiem to istna poezja smaku :)
60 min
Składniki:
½ kg mąki pszennej
½ łyżeczki soli
3 łyżki cukru brązowego (może być biały )
Szklanka letniego mleka
20 g drożdży
1/3 kostki masła
1 jajko
Nadzienie
5 łyżek brązowego cukru (może być biały )
2 łyżki cynamonu ( może być mniej ale my lubimy jak go czuć )
Jajko do posmarowanie ślimaczków
Drożdżowe ślimaczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki rozkruszamy drożdże dodajemy cukier i letnie mleko – zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy – robimy dołeczek wlewamy zaczyn, dodajemy jajko i rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma nam ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy na całości cukier wymieszany z cynamonem i zwijamy ciasto jak roladę – kroimy w plastry. Ślimaczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20-20 minut w temperaturze 180 stopni
Komentarze