Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapach cynamonu zawsze przywołuje uśmiech na mojej twarzy, pachnie domem, ciepłem i przywołuje same pozytywne wspomnienia, dlatego uwielbiam ślimaczki cynamonowe a te podane z ciepłym mlekiem to istna poezja smaku :)

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
    ½ łyżeczki soli
    3 łyżki cukru brązowego (może być biały )
    Szklanka letniego mleka
    20 g drożdży
    1/3 kostki masła
    1 jajko
    Nadzienie
    5 łyżek brązowego cukru (może być biały )
    2 łyżki cynamonu ( może być mniej ale my lubimy jak go czuć )
    Jajko do posmarowanie ślimaczków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Ciastka

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki rozkruszamy drożdże dodajemy cukier i letnie mleko – zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy – robimy dołeczek wlewamy zaczyn, dodajemy jajko i rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma nam ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy na całości cukier wymieszany z cynamonem i zwijamy ciasto jak roladę – kroimy w plastry. Ślimaczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20-20 minut w temperaturze 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować